Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Τελικός Των Ξυρισμένων Κεφαλιών

'Έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να ξαναπάρει κάποιον τίτλο ΠΑΟΚ μετά το πρωτάθλημα του 1959. Στις 18 Απριλίου του 1984 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, κερδίζοντας στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο με 74-70 τον Άρη στον αλήστου μνήμης τελικό των «ξυρισμένων κεφαλιών»
Ήταν Μεγάλη Τετάρτη του 1984, ημέρες κατάνυξης στην Θεσσαλονίκη, όμως το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στους συμπολίτες «μαγνήτιζε» τους φίλους του μπασκετ.
Δύο χρόνια νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε χάσει το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό μέσα στο Αλεξάνδρειο. Στη δεύτερη ευκαιρία του τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα με αντίπαλο τον Άρη του Νίκου Γκάλη. Για πολλούς είναι ο πιο πολυσυζητημένος τελικός στην ιστορία του θεσμού. Ο Άρης ήταν ιδιαίτερα δυνατός όμως ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, ο «πατριάρχης » του ελληνικού μπάσκετ , Φαίδωνας Ματθαίου, έκανε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο, που έμελε να συζητηθεί!
  1984
Το κούρεμα
Το προηγούμενο βράδυ οι παίκτες του ΠΑΟΚ είδαν στο σινεμά την ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα» και ανήμερα του αγώνα, μετά από προτροπή του προπονητή τους, επισκέφτηκαν τον κουρέα στο ξενοδοχείο του Πανοράματος, όπου είχαν καταλύσει, για να τους τα πάρει με την ψιλή.
Οι παίκτες, που στην πλειοψηφία τους είχαν μακριά μαλλιά δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ο Ματθαίου κάλεσε στο ξενοδοχείο τον προσωπικό του κουρέα, ο οποίος ήταν οπαδός του Άρη και του έδωσε τη σαφή εντολή: «Κούρεψε τους».
Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει πει ότι «κουρευτήκαμε σαν φυλακισμένοι σε σημείο που δεν μας γνώριζαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ», ενώ ο Μάνθος Κατσούλης είχε συμπληρώσει ότι «στο πρώτο λεπτό το γήπεδο ήταν βουβό. Δεν μας είχε γνωρίσει κανείς».
1984 - Kypello

Μετά τον αγώνα ο Σταυρόπουλος, που ήταν ο κορυφαίος, εξήγησε ότι «κουρευτήκαμε έτσι ώστε αν χάναμε να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε με αυτό το κεφάλι στην πόλη».
Ο Γιάννης Πολίτης ήταν ο αρχηγός εκείνης της ομάδας «Είχαμε πάει όλοι μαζί στο σινεμά Εγνατία για να δούμε την ταινία Αποστολή στην Νικαράγουα. Ήταν απόφαση του Ματθαίου και όλης της ομάδας να μην καθίσουμε στο ξενοδοχείο και σκεφτόμαστε το παιχνίδι, κάτι που θα μας γέμιζε με άγχος. Εκείνο το τίτλο τον θέλαμε πολύ. Θυμάμαι όταν μπήκαμε μέσα στην αίθουσα μας κοιτούσαν όλοι με περιέργεια. Δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο πράγμα του κόσμου, 12 ψηλά παιδιά, από τα οποία 3-4 πολύ ψηλά να μπαίνουν όλα μαζί σε μια κινηματογραφική αίθουσα» θυμάται ο Γιάννης Πολίτης.
 1984-1

«Ο Ματθαίου αναφερόταν σε έναν προπονητή κολεγιακής ομάδας που ανάγκασε τους παίκτες του να κουρευτούν πριν από ένα κρίσιμο ματς με την λογική ότι αν κέρδιζαν θα αποθεωνόταν και αν έχαναν θα τους χλευαζαν. Ο κόουτς μίλησε στη καρδιά μας. Μέναμε στα Αστέρια στο Πανόραμα και εγώ μαζί με τον έφορο της ομάδας κατεβήκαμε στο κέντρο και ανεβάσαμε στο Πανόραμα έναν φίλο μας κουρέα. Το περίεργο ήταν ότι ήταν Αρειανός, αλλά αυτό λίγη σημασία είχε. Άφησε το κουρείο του στην προέκταση της Μητροπόλεως, πήρε τα σύνεργα του και έναν έναν μας κούρεψε όλους το μεσημέρι πριν το φαγητό.
 1984-2
Για κάποιους όπως για τον Μάνθο, τον Φασούλα, τον Κωνσταντινίδη ήταν δύσκολο γιατί δεν αποχωρίζονταν ποτέ τα πλούσια μαλλιά τους. Μετά δεν τον αφήναμε να φύγει. Ήταν κάτι σαν απαγωγή. Τον πήραμε μαζί στο λεωφορείο και κατέβηκε μαζί μας στο Παλέ μαζί με την τσάντα με τα εργαλεία του με τα ψαλίδια του και είδε το παιχνίδι» θυμάται ο Πολίτης. «Όταν μπήκαμε στο γήπεδο προς στιγμή ο κόσμος σάστισε. Τους ακούσαμε να φωνάζουν και όταν μας είδαν να μπαίνουμε τρέχοντας στο παρκέ, σταμάτησαν για μερικά δευτερόλεπτα. Θυμάμαι τον Γκάλη και τον Ιωαννίδη να μας κοιτούν και να σκάνε χαμόγελα».
 1984-ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ-ΜΠΑΣΚΕΤ1.jpg  
Ο Γιάννης Πολίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Νοέμβρη του 2011 στο Paok web tv, αναφερόμενος σε εκείνο το ματς είχε δηλώσει «Ύστερα από ατυχίες και αδικίες, πήραμε έναν τίτλο. Είχε ωριμάσει πια η ομάδα. Για εμάς αντίπαλος ήταν ο χρόνος, περιμέναμε να κυλήσει για να πάρουμε το κύπελλο, γιατί ζούσαμε γι' αυτό το παιχνίδι. Κανένας μας δεν πίστευε ότι θα χάναμε εκείνο το ματς. Ήμασταν ένα σώμα. Πολλές ψυχές σε ένα σώμα. Πριν τον τελικό ο Φαίδων Ματθαίου μας "ντόπαρε" με κάθε τρόπο.
Έτσι έφερε και έναν κουρέα στο ξενοδοχείο στο Πανόραμα όπου ήμασταν για να μας κουρέψει. Ο κουρέας ήταν όμως Αρειανός που είχε σχέση με την ομάδα μπάσκετ του αντιπάλου και έτσι δεν τον αφήσαμε να φύγει. Τον κρατήσαμε και τον πήραμε μαζί μας στο πούλμαν για να μην γίνει γνωστό αυτό που κάναμε. Στην απόφαση να κουρευτούμε αντέδρασαν τα... μοντελάκια μας, ο Μάνθος και ο Ζαχαρίας Κατσούλης. Ο Μάνθος μάλιστα τραβούσε το κεφάλι του, για να μην τον πάρει ο κουρέας κανένα πόντο περισσότερο»
«Κουρευτήκαμε γουλί, ώστε αν χάναμε να ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε στη Θεσσαλονίκη. Όλοι θα μας αναγνώριζαν», επισημαίνει και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. «Ήταν ένδειξη ενότητας», έλεγε ο Χρήστος Kωνσταντινίδης.
kipello1984
Το παιχνίδι
Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Νίκου Σταυρόπουλου στο τελικό. Τελείωσε το παιχνίδι με 26 πόντους, ήταν ο ηγέτης του ΠΑΟΚ. Απέναντι του ο Νίκος Γκάλης που σταμάτησε στους 20 με τον Νίκο Φιλίππου πάντως να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Αρη πετυχαίνοντας 22 πόντους.
«Η επιτυχία ανήκει σε όλους. Ήμασταν αποφασισμένοι, είχαμε την ψυχολογία για αυτό και όταν στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε την διαφορά και μας πλησίασε ο Άρης παραμείναμε προσηλωμένοι και το πήγαμε μέχρι το τέλος» τονίζει ο Νίκος Σταυρόπουλος που συμπληρώνει «Ήταν σημαδιακό, ο δεύτερος τίτλος μετά 1959. Τόσα χρόνια πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν πολύ για να ανέβει το τμήμα, ζητούσαν έναν τίτλο. Αυτό το κύπελλο ήταν το έναυσμα, το προζύμη για να δημιουργηθεί αργότερα μια μεγάλη ομάδα, ήταν το πρώτο βήμα για να τσιγκλήσει ορισμένους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στην ομάδα».
Διασκέδαση δεν υπήρξε το βράδυ. Ο αείμνηστος ο Παντελάκης κατέβηκε στα αποδυτήρια όπου γινόταν χαμός και μετά τα συγχαρητήρια μας απαγόρευσε να γλεντήσουν οι παίκτες λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Την άλλη εβδομάδα η ομάδα πήγε σε μια ταβέρνα στο Ασβεστοχώρι.
«Μας έδωσαν 500 χιλιάδες δραχμές. Εμείς αποφασίσαμε να τις μοιράσουμε στα 14 και όχι στους 10 παίκτες που ήταν στο φύλλο αγώνα. Δεν έπαιξαν οι Κουματσιώτης και Μπουρλίβας που πήραν πριμ, όπως επίσης ο Δημήτρης Νικολάου και ο κυρ Νίκος ο φροντιστής» κατέληξε ο Γιάννης Πολίτης.
Στο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 16 πόντους (45-29).
Διαιτητές του αγώνα ήταν οι Ιωάννου-Πανταζής.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων
ΠΑΟΚ (Φαίδωνας Ματθαίου): Πολίτης 8, Μ.Κατσούλης 12, Αγγελίδης, Μπακόπουλος 8, Ζ.Κατσούλης 2, Φασούλας 12, Αλεξανδρής 6, Σταυρόπουλος 26, Κωνσταντινίδης, Πολυχρονάκος
Άρης (Γιάννης Ιωαννίδης): Γκάλης 20, Νικήτας 13, Ρωμανίδης 2, Παραμανίδης, Φιλίππου 22, Τσαχτάνης 4, Δοξάκης, Κοκολάκης 9, Σταμάτης, Γεωργιάδης.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Τη σεζόν 1981-82, ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο τελικός διεξήχθη στο Αλεξάνδρειο, ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε με 63-65 από τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό. Δύο χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε πιο δυνατός και έτοιμος για το τρόπαιο. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε την παρουσία του στη διοργάνωση από την τέταρτη φάση. Πρώτος του αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ, το εμπόδιο της οποίας ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία, όπως αποδεικνύει και το τελικό 81-55 με το οποίο νίκησε στο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο στις 14 Μαρτίου 1984. Ακολούθησε η πέμπτη φάση (προημιτελικά) της διοργάνωσης, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει στο Αλεξάνδρειο (Πέμπτη 22 Μαρτίου 1984) τον Απόλλωνα Πατρών με το εντυπωσιακό 113-72.
Στα ημιτελικά, ο Παναθηναϊκός ήταν το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ, για να κερδίσει τη συμμετοχή του στον τελικό. Στις 3 Απριλίου 1984 στον "Τάφο του Ινδού", ο ΠΑΟΚ επικράτησε 74-67 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.










basketplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...