Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Summer Cocktails (Μέρος Α`)

Γεια σας και πάλι! Αν και ακόμα το καλοκαίρι δεν έχει κάνει δυναμικά την είσοδό του, αφού ο καιρός κάνει τα παιχνίδια του, εμείς σας ετοιμάσαμε 10 δροσιστικές προτάσεις για cocktail όπου μπορείτε να τις δοκιμάσετε είτε μόνοι σας στο σπίτι (κάποια cocktails παρασκευάζονται με υλικά που πιθανόν να έχουμε στο σπίτι), είτε να τα παραγγείλετε στον bartender του μαγαζιού που βγήκατε.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε στα cocktail μας..




10. Sex On The Beach (Vodka)



40ml Vodka

10 ml Chambord

20ml Peach Schnapps

40ml Χυμό πορτοκάλι

40ml Χυμό Cranberry



παρασκευή: Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα ψηλό ή χαμηλό ποτήρι με πάγο. Ανακάτεψε πολύ καλά και γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού ή κάποιο άλλο φρούτο.

some info: Η εφεύρεσή του μπορεί να οφείλεται και στο νεαρό μπάρμαν Ted Pizio, που δούλευε στο μπαρ Confetti του Fort Lauderdale, στην Florida, όταν το 1987 ο επίσημος διανομέας του snaps ροδάκινου ενόψει της ανοιξιάτικης τουριστικής κίνησης έκανε ένα διαγωνισμό με βραβείο 1000 δολάρια για το μπαρ που θα έκανε την μεγαλύτερη κατανάλωση στο λικέρ και 100 δολάρια αντίστοιχα, για τον μπάρμαν. Ο Pizio, που ανακάτεψε το λικέρ ροδάκινο με βότκα, χυμό πορτοκαλιού και γρεναδίνη και απογείωσε τις πωλήσεις του Confetti, σκέφτηκε πως ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν στο Λόντερντεϊλ ήταν η παραλία και το σεξ, εξ ου και τού έδωσε το όνομα «σεξ στην παραλία”.

the song:






9. Caipirinha (Cachaça)



50ml Cachaça (διάσημο βραζιλιάνικο ποτό)

½ lime

δύο κουταλιές ζάχαρη

τριμμένο πάγο




παρασκευή: Πλύνετε και κόψτε ένα lime στα 8 και βάλτε το σε ένα shaker, πιέζοντάς το με το κουτάλι για να λιώσει, προσθέτοντας και 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Ρίξτε το περιεχόμενο του shaker σε μεγάλο χαμηλό ποτήρι κι έπειτα βάλτε στο shaker τα 50ml Cachaça με αρκετό τριμμένο πάγο και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το στο ποτήρι. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το lime με κάποιο άλλο φρούτο π.χ. ανανά ή ροδάκινο.

some info: Το Cocktail Caipirinha είναι το εθνικό ποτό της Βραζιλίας, και έχει ως βασικό συστατικό την Cachaça, ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο πιο “άγριο” από το ρούμι. Η λέξη Caipirinha είναι το υποκοριστικό της λέξης caipira, η οποία αναφέρεται σε κάποιον από την ύπαιθρο. Από όπoυ και ξεκίνησε το συγκεκριμένο Cocktail, ως το αγαπημένο ποτό των αγροτών και σιγά σιγά κατέκτησε τις αστικές περιοχές της Βραζιλίας. Οι ντόπιοι το απολαμβάνουν όχι μόνο στα μπαρ και στα εστιατόρια αλλά και στα σπίτια τους.

the song:






8. Bloody Mary (Vodka)


45ml Vodka

90ml Χυμό ντομάτας

15ml Χυμό λεμονιού

Λίγες σταγόνες Tabasco
1 κουταλάκι Worchestershire Sauce
Λίγο μαύρο πιπέρι
Ένα κομμάτι σέλερι


παρασκευή: Ρίχνεις το πιπέρι μαζί με λίγο αλάτι στη βάση του ποτηριού και προσθέτεις τον χυμό ντομάτας με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις, ρίχνεις πάγο και ανακατεύεις ξανά. Προσθέτεις τη βότκα και τα υπόλοιπα υλικά. Το τελικό ανακάτεμα γίνεται με το κομμάτι σέλερι.

some info: Η πιο ακριβής και γνωστή θεωρία είναι ότι το cocktail δημιουργήθηκε στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι το 1924 από τον bartender Fernand "Pete" Petiot. Ο Petiot το ονόμασε έτσι, από την κόρη του Ερρίκου του 8ου Mary Tudor η οποία όταν έγινε βασίλισσα της Αγγλίας εξεδίωκε βάναυσα τους προτεστάντες και της είχαν προσδώσει το παρατσούκλι Bloody Mary (αιμοσταγής βασίλισσα Mary). To 1934 ο Petiot παρουσίασε το Bloody Mary και στους Νεοϋορκέζους στο μπαρ King Cole room του ξενοδοχείου New York's St. Regis Hotel.

the song:






7. Pina Colada (λευκό ρούμι)

30ml λευκό ρούμι 

90ml χυμό ανανά

30ml κρέμα καρύδας 

κεράσι μαρασκίνο για το γαρνίρισμα 

φέτα ανανά για το γαρνίρισμα 



παρασκευή: Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με περίπου 2 φλιτζάνια του πάγου. Σουρώνετε σε ένα ποτήρι τυφώνα. Γαρνίρουμε με το κεράσι και ανανά. 

some info: Η Pina Colada είναι ένα από τα αγαπημένα παγωμένα ποτά με ανανά και καρύδα, που σημείωσε αύξηση σε δημοτικότητα μετά την απελευθέρωση του Ρούπερτ Χολμς το 1979. Δημιουργήθηκε το 1954 από τον Ramon "Monchito" Marrero Perez στο Beachcomber μπαρ στο Caribe Hilton Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο με την πρόθεση να συλλάβει τις τροπικέ γεύσεις σε ένα ποτήρι.

the song:







6. Tom Collins (Gin)


45ml Gin

30ml Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι

15 ml Σιρόπι ζάχαρης

60ml Σόδα




παρασκευή: Σε ένα ψηλό ποτήρι βάζουμε τα τρία πρώτα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε πάγο, συμπληρώνουμε με σόδα και γαρνίρουμε με δύο φέτες λεμόνι.

some info: Ο Tom Collins υπήρξε ένας από τους διασημότερους μπάρμαν της εποχής του, ο οποίος μεγαλούργησε στο θρυλικό Limmers Old House του Λονδίνου. Cocktail της "οικογένειας" Collins λοιπόν, με βαθιές ρίζες στα τέλη του 19ου αιώνα, για πρώτη φορά αναφέρεται σε γραπτό κείμενο, στο συνταγολόγιο "The Bartender's Guide" του Jerry Thomas ("Πατέρα" του αμερικανικού Mixology). 

the song:






5. Cosmopolitan (Vodka)

45ml Vodka

15ml Cointreau

30ml χυμό cranberry

15ml στυμμένο χυμό lime

φλούδα πορτοκάλι (για διακόσμηση)



παρασκευή: Βάζεις 5-6 κομμάτια πάγο σ΄ένα shaker, προσθέτεις τα υλικά και ανακατεύεις καλά. Σερβίρεις σε ένα ποτήρι του Martini χωρίς πάγο.

some infoΑποτελούσε το μόνιμο συνοδό κυριών στο Sex and the City αν και η φήμη του είχε εισχωρήσει στη ζωή των οπαδών του αρκετά χρόνια πριν. Οι ρίζες του φύονται σε αρκετές πόλεις όπως την Μινεάπολις, το South Beach, το Σαν Φρανσίσκο, το Μανχάταν, την Μασαχουσέτη. Το cocktail βασικά είναι απλά ένα καμικάζι με μια ανεπαίσθητη δόση χυμού φράουλας.

the song:







4. Tequila Sunrise (Tequila)



45ml tequila

90ml χυμό πορτοκάλι

15ml γρεναδίνη







παρασκευή: Αδειάζουμε το χυμό πορτοκάλι σε ψηλό ποτήρι και στην συνέχεια την tequila. Αυτό πρέπει να γίνει αργά ώστε να δημιουργηθεί μία στρωμάτωση. Προσθέτουμε τη γρεναδίνη στην επιφάνεια και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

some info: Η ιστορία που έχει κυριαρχήσει, αποδίδει την προέλευση του, σε ένα barman τον οποίο συνέλαβε ο ιδιοκτήτης του bar, να πίνει κρυφά ένα βράδυ με τους κολλητούς του. Εκείνος ισχυρίστηκε πως περίμενε την αυγή για να δημιουργήσει ένα cocktail με τα χρώματα της ανατολής.

the song:






3. Daiquiri (λευκό ρούμι)



45ml λευκό ρούμι 

20ml χυμό lime

5ml σιρόπι ζάχαρης 

φέτα lime για το γαρνίρισμα 




παρασκευή: Ανακατέψτε το ρούμι, το χυμό lime και το σιρόπι ζάχαρης, με περίπου 2 φλιτζάνια του πάγου. Ρίξτε σε ένα παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρετε με τη φέτα lime. Προσθέστε τα αγαπημένα φρούτα σας για πιο νόστιμες γεύσεις.

some info: Στα ορυχεία της Κούβας, στην περιοχή Daquiri, γύρω στα τέλη του 1800, μια ζεστή μέρα ένας από τους εργάτες,  έσταξε λίγες σταγόνες lime στο ρούμι του και πρόσθεσε και λίγη ζάχαρη για να διώξει την πίκρα. Του άρεσε τόσο το αποτέλεσμα που το έκανε συνήθεια. Το μάθαινε και σε κάθε barista που συναντούσε στα μπαρ που πήγαινε κάθε τόσο. Μετά από καιρό κι ενώ έπινε αυτό το cocktail δικής του έμπνευσης μαζί με φίλους σε ένα ξενοδοχείο όπου διέμενε, διαπίστωσε πως δεν έχει ονομάσει το ποτό του. Σήκωσε λοιπόν το ποτήρι του ψηλά, και είπε: Ας το ονομάσουμε Daquiri.

the song:






2. Margarita (Tequila)



35ml tequila

20ml Cointreau

15ml χυμό lime

3 φέτες lime για το γαρνίρισμα 

αλάτι για το χείλος του ποτηριού (προαιρετικά)


παρασκευή: Βάλτε τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Εάν το επιθυμείτε, αλατίστε το χείλος ενός παγωμένου ποτηριού μαργαρίτα. Αδειάστε το περιεχόμενο στο ποτήρι. Γαρνίρετε με τη φέτα lime.


some info: Εφευρέθηκε τον Οκτώβριο του 1941 στο μπαρ Hussong στην πόλη Ensenada του Μεξικό, από τον μπάρμαν Don Carlos Orozco. Ένα απόγευμα ο Don Carlos πειραματιζόταν με ανάμειξη νέων ποτών, όταν μια αριστοκρατική επισκέπτρια έφτασε στο μπαρ του, η Margarita Henkel,  κόρη ενός Γερμανού πρεσβευτή. Της πρόσφερε ένα από τα νέα του ποτά, το οποίο το ονόμασε Μαργαρίτα από το όνομα της γυναίκας που το δοκίμασε πρώτη.


the song:






1. Mojito (λευκό ρούμι)

40ml λευκό ρούμι 

30ml χυμό lime

6 φύλλα μέντας 

2 κουταλάκια ζάχαρη 

λίγη σόδα


παρασκευή: Ανακατεύετε σε ένα ψηλό ποτήρι τα φύλλα μέντας, 2-3 φέτες lime και τη ζάχαρη. Προσθέστε στο shaker το ρούμι με τριμμένο πάγο και χτυπήστε. Ρίξτε το ρούμι στο ποτήρι και συμπληρώστε με λίγη σόδα.

some info: Η ιστορία του παλαιότερου cocktail της Κούβας χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 1580 στο πειρατικό πλοίο του Francis Drake όταν ο γιατρός του πληρώματος χορήγησε aguardiente, πρόδρομος του σημερινού ρούμι, αναμεμειγμένο με ζάχαρη, lime και μέντα ως φαρμακευτικό cocktail. Αλλά ιδιαίτερα από το 1800 και ύστερα με την αυξανόμενη δημοτικότητα των ρούμι, το ρούμι τελικά αντικατέστησε το aguardiente με το οποίο φτιαχνόταν αρχικά το Mojito.


the song:







Υ.Γ. Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις ιδέες σας. Επιστρέφουμε με το Μέρος Β`.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...